Прогулянка старим Києвом. Подивитися на Київ по старому або як виглядав Київ у XVIII - XX ст.

Зміст:

  1. Майдан Незалежності
  2. Хрещатик
  3. Пам'ятник Богдану Хмельницькому
  4. Фунікулер
  5. Національний художній музей України
  6. Національний академічний театр опери та балету України імені Тараса Шевченка
  7. Бульвар Шевченка
  8. Київський національний університет імені Тараса Шевченка
  9. Пам'ятник Володимиру Великому
  10. Володимирський собор

Уже багато століть на мальовничих пагорбах знаходиться неймовірне місто Київ. У всі часи місто відрізнялося дивовижною красою. Його не раз оспівували поети і письменники у своїй творчості, а художники зображували його на своїх полотнах. Сьогодні Київ сучасне місто, де переплітаються вікові традиції і сучасність. На вулицях міста можна побачити архітектуру, яка захоплювала далеких предків і одночасно зразки сучасної архітектури. Що збереглося в Києві, а що змінилося з XVIII століття по нинішній час? Сьогодні ми можемо поглянути на деякі відомі київські місця в XVIII - XX ст. і як вони виглядають сьогодні.

 

Майдан Незалежності

Як виглядав відомий Майдан Незалежності?

Довгий час на місці центральної площі столиці України було Козине болото і так тривало до X ст. Пізніше з'явилися Лядські ворота і оборонні вали. У 1830-х роках почали облаштовувати майбутню площу. Площа носила багато різних назв, нинішню назву отримала в 1991 р.

Адреса: Майдан Незалежності

 

Хрещатик

Яким був старий Хрещатик?

Хрещатик є головною вулицею столиці. За часів Київської Русі на місці відомої вулиці був ліс і долини. Тоді місто було поділено на три частини, так тривало досить довго, поки не вирішили, що будівництво вулиці хороше рішення і ця вулиця може з'єднати всі три частини. І в 1797 році почалося народження вулиці. Спочатку тут проводили ярмарки і вистави, поступово вулиця забудовувалася і перетворилася в центральну вулицю Києва.

Адреса: вул. Хрещатик

 

Пам'ятник Богдану Хмельницькому

Коли з'явився пам'ятник Богдану Хмельницькому і як він виглядав спочатку?

Пам'ятник відомому гетьману Богдану Хмельницькому в Києві встановили в 1888 році. Встановили його на Софійській площі. Довго збирали кошти на пам'ятник, до 900-річчя Київської Русі була реалізована ідея і встановлена скульптура.

Адреса: пл. Софійська

 

Фунікулер

Коли з'явився і як виглядав київський фунікулер?

Фунікулер у Києві з'явився в 1905 році. Це був дуже необхідний транспорт, так як він пов'язував нижню і верхню частину міста. Спочатку розглядали Андріївський узвіз як місце для розміщення фунікулера, але він був вузьким і звивистим, що не дозволило втілити цю ідею.

Адреса: Поштова площа, 33; вулиця Десятинна, 1

 

Національний художній музей України

 Як виглядав один з найбільших музеїв України в минулому столітті?

Національний художній музей України був створений в 1899 році. Це творіння було створено відомим архітектором Городецьким. Тут зібрані кращі твори мистецтва, яких більше 40 тисяч.

Адреса: вул. Грушевського, 6

 

Національний академічний театр опери та балету України імені Тараса Шевченка

Коли був заснований оперний театр в Києві?

Національна опера України, а точніше сама будівля, з'явилася в 1901 році, а ось трупа заснована раніше, а точніше в 1867 році. Архітектором оперного театру став Віктор Шретер. Ще з тих часів і донині театр опери і балету славиться прекрасними спектаклями і масштабними виставами.

Адреса: вул. Володимирська, 50

 

Бульвар Шевченка

Як виглядав в минулому відомий бульвар Шевченка?

Бульвар Шевченка один з найвідоміших бульварів Києва, який розташувався в центральній частині міста. З'явився в XIX столітті в 30-х роках. Спочатку вздовж бульвару росли каштани і липи, пізніше з'явилися тополі, які стали візитною карткою бульвару. До 1919 року називався Бібіковський.

Адреса: бул. Тараса Шевченка

 

Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Коли виник Київський національний університет імені Тараса Шевченка?

Київський університет Тараса Шевченка є провідним вищим навчальним закладом України. Це один з перших вузів, що виникли на території країни. Сам університет заснований в 1833 році, а відома будівля червоного корпусу була побудована в 1843 році. Будівля є пам'яткою архітектури. Архітектори Вікентій Беретті та Олександр Беретті.

Адреса: вул. Володимирська, 60

 

Пам'ятник Володимиру Великому

Як з'явився пам'ятник Володимиру Великому, одного з головних символів міста?

На київському пагорбі, над величним Дніпром стоїть Володимир Великий з хрестом. Цей пам'ятник став візитною карткою Києва. Це один з найстаріших пам'ятників міста, який був встановлений в 1853 році. Вважається, що саме тут Володимир хрестив жителів Київської Русі. До появи пам'ятника тут були виноградники, які спровокували зсуви і для зміцнення пагорба був закладений парк, створена Володимирська гірка і встановлено пам'ятник.

Адреса: Володимирський узвіз, 6

 

Володимирський собор

Яким був в минулому Володимирський собор?

Це видатна пам'ятка архітектури. Побудований був в 1882 році, а почалося його будівництво 1862 році. Архітектором був Олександр Беретті. Розписували храм відомі художники, серед них був і Васнецов. Сьогодні храм є головним храмом УПЦ Київського патріархату.

Адреса: бул. Тараса Шевченка, 20

Вам сподобалось? Ви знаєте що робити :)