Миколаївський костел - перлина Києва

Зміст:

 

Миколаївський костел

Костел Святого Миколая є римсько-католицьким костелом Києва та Будинком органної та камерної музики. Знаходиться в центральній частині міста. Побудований відомим архітектором Владиславом Городецьким. Костел одна з найприкметніших і найкрасивіших пам'яток Києва.

Адреса: вул. Велика Васильківська, 75

 

Історія

У Києві був тільки один католицький храм і це був Олександрівський костел, але кількість католиків в місті зросла, і з'явилася необхідність в ще одному храмі. Тоді і виникла ідея будівництва Миколаївського костелу. У 1899 році виграв проект молодого архітектора С. Валовського, але відсутність досвіду далася взнаки, тому втілити проект в життя, було доручено Владиславу Городецькому, який вніс ряд поправок і доповнень. У тому ж 1899 році розпочали будівництво храму. Будівництво тривало 10 років. У 1909 році костел був побудований і освячений. Будувався костел виключно на пожертви католицької громади. У 1933 році костел був розграбований. Пізніше став складом. Під час війни в 1943 році піддався обстрілу і постраждав від пожежі. Після війни був частково відреставрований. Деякий час служив як архів. У 1980 році став Будинком органної та камерної музики. З 1992 року в Миколаївському соборі проходять богослужіння.

 

Цікаві факти

  • Вперше при будівництві був використаний такий новий матеріал як залізобетон і вперше використовувалися бетонні сваї.
  • Папа Іоанн Павло II влітку 2001 року відвідав Миколаївський костел.
  • Костел прикрашали численні фрески і вітражі, які не збереглися.
  • Архітектор Городецький при будівництві костелу використовував деякі елементи собору Нотр-Дам і таким чином, з'явилися на стінах грифони, змії та інші чудовиська.
  • У Миколаївському костелі знаходиться найбільший орган в Києві, який був створений чехословацької фірмою Rieger-Kloss.
  • У радянський період на даху костелу розташовувалося спеціальне обладнання, що заглушало західні радіостанції BBC і Свобода.
  • Під час будівництва костелу загинув один з робітників і Владислав Городецький з цієї причини мало не потрапив до в'язниці, але був виправданий, тому що було доведено, що робітник не дотримувався правил безпеки.
  • Миколаївський костел славиться неймовірною акустикою.

 

Орган

Орган, який розташований в Миколаївському костьолі, створювався чехословацькою фірмою «Rieger-Kloss». Майстри враховували умови й інтер'єр, в яких буде перебувати орган. У цього інструмента 55 регістра, розташовані на трьох мануальних клавіатурах. Орган має 3846 труб з металу, а так само і з дорогих порід дерева. Орган славиться своєю незвичайною і дуже широкою палітрою тембрів, що дозволяє виконувати різну музику - від класики до сучасної. Частина вівтаря є сценою для органу.

 

Вам сподобалось? Ви знаєте що робити :)