7 цікавих фактів про серце Львова - площу Ринок

Львів одне з найбільш красивих і популярних туристичних міст. Туристи із задоволенням їдуть в це прекрасне місто в будь-який час року. А що ми знаємо про саме серце Львова, про його центральну площу Ринок? Пропонуємо Вам кілька цікавих фактів про головну площу міста.

1. Розмір площі 142 х 129 м. Складається з 44 будинків, а в центрі знаходиться Ратуша. Будинки були побудовані в різний час і мають різний стиль.

2. Від центральної площі Ринок відходить 8 вулиць. З кожного кута виходять по дві вулиці. Подібних в Європі немає, це досить рідкісне явище.

3. Будинки вище трьох поверхів будувати мали право тільки аристократи міста. Крім цього, в ті часи був податок на вікна, а точніше, за можливість мати більше трьох вікон і це наклало відбиток на архітектуру центральної площі.

4. Будинки не мали нумерації, а мали назви. Назви будинкам вигадували або, виходячи з прізвища власника, або з орнаменту, який прикрашав фасад будинку: "Кам'яниця Лукашевичів", "Під левом" і т.д.

5. На площі в XIX столітті з'явилися чотири фонтани, тобто в кожному кутку по фонтану. Насправді фонтани не зовсім фонтани, а колодязі. З них вода не б'є, як зазвичай, а витікає. Фонтани мають різні рівні, і раніше вода з одного фонтана, перетікала в інший.

6. Ринок - це центральна площа, посеред якої пролягає маршрут трамвайної колії. Єдина подібна площа в центральній і східній Європі.

7. На площі довгі роки існував ринок, який був дуже популярний. Сюди приходили не тільки місцеві, а й приїжджали покупці з інших міст і країн. Торгували тут овочами, фруктами, молоком, квітами, всім, що виробляли землероби. Проіснував ринок до 1944 року.

 

Вам сподобалось? Ви знаєте що робити :)