Львівський оперний театр. Історії та факти

Зміст:

Візитною карткою і справжньою окрасою Львова є оперний театр. Гості міста обов'язково роблять фото на тлі цього прекрасного твору архітектурного мистецтва. Львівський театр опери та балету відрізняється особливою аурою, у нього цікава історія, а так само з ним пов'язано багато легенд.

 

Історія оперного театру

Заснований в 1900р. У 1939 році став називатися Львівським державним оперним театром, а до цього носив назву Великий міський театр. У 1956 році був названий на честь Івана Франка. Сьогодні це Львівський національний академічний театр опери та балету ім. С. А. Крушельницької. Сама будівля була побудована на річці Полтва. Це був вимушений захід, оскільки в центрі міста практично не залишилося місць для зведення театру. Творцем став польський архітектор Зигмунт Горголевський.

 

Внутрішні роботи виконані за проектом так само Горголевського, але керував тут вже Марцелій Гарасимович. Будівлю прикрашає безліч скульптур і унікальний живопис. Над цим працювали такі майстри як: Антоній Попель, Петро Войтович, Тадеуш Баронч, Юліан Марковський та ін. Стиль - неоренесанс і необароко з елементами модерну. Дуже багатий інтер'єр, де є багато мармуру і позолоти, а так само використовувалися ліпнина, скульптури і живопис. При будівництві виникало багато труднощів, але 4 жовтня 1900 року урочисто був відкритий львівський оперний театр прем'єрою опери «Янек» В. Желенського.

 

Цікаві факти і легенди

У 1901 році, тобто через рік після відкриття, будівля театру почала просідати і досить істотно. З цього приводу було багато переживань і навіть були припущення, що може впасти. Але одного разу просідання зупинилося і оперний вистояв. Після цього з'явилася легенда про те, що в підвалі театру, де протікає річка Полтва, живе унікальна риба.

 

slava1.19oI5

Центральний фасад будівлі прикрашає скульптура «Слава» з пальмовою гілкою. Львів'яни стали придивлятися до «Слави» і ось, одного разу, професор гінекології Марс, став стверджувати, що вона вагітна, точніше ліпили скульптуру з вагітною натурниці. Але багато опонентів вважали, що виконана фігура в стилі ренесансу з округлими формами. Щоб вирішити суперечку, професор вирушив до скульптора, а той дав адресу натурниці. Коли професор з друзями прийшов за вказаною адресою, то побачив жінку з дитиною. Натурниця підтвердила, що була на той момент вагітна, а так же нехитрі підрахунки дозволили професору довести свою теорію.

 

Ще одна цікава історія пов'язана з завісою театру «Парнас». Унікальна завіса була виконана відомим польським художником, який народився в Україні, Генріхом Семирадським. На той момент художник працював в Італії. Творці театру шукали по всьому світу майстра для цієї важливої ​​частини декорацій. Прийшли до висновку, що кращого майстра їм не знайти і доручили Семирадському виконати замовлення. Протягом 4 років він створював свій шедевр і ось, коли все було готово, замовники приїхали і повідомили, що у них немає грошей. Вони довго дивилися і милувалися неймовірно красивою завісою, жалкували, що не можуть придбати. Художник вирішив подарувати своїм співвітчизникам і театру свій шедевр і тепер, понад сто років, цей неймовірний витвір мистецтва радує глядачів. Подібні завіси є тільки в Ла-Скала і в Оперному театрі Кракова.

 

Сучасність 

Львівський театр опери та балету представляє широкий репертуар. Часто в театрі проходять фестивалі та інші заходи. У залі можуть розміститися 1100 глядачів. Керівником є ​​Вовкун Василь.

 

imgonline-com-ua-Resize-31rJ7ieX9SK

Театр сьогодні носить статус національного академічного і названий на честь видатної української оперної співачки Соломії Крушельницької.

Адреса: пр. Свободи, 28

 

Вам сподобалось? Ви знаєте що робити :)