Як самостійно приватизувати квартиру

4dca013f78239632b254fd39bfce6f36

У спадок від Союзу нам дісталося багато державних квартир, в яких живуть люди, не маючи при цьому права власності на нерухомість. Давайте розбиратися, кому і для чого потрібна приватизація квартир і як уникнути тривалої паперової тяганини.

 

Навіщо потрібна приватизація квартири?

 

Завдяки приватизації квартири можна отримати всі права на нерухомість. Багато стикаються з необхідністю приватизації тоді, коли хочуть продати або купити квартиру в Києві без ріелтора, адже для того, щоб продати квартиру потрібно мати право власності на неї. По закінченню процесу приватизації квадратними метрами можна розпоряджатися на свій розсуд.

 

Процес приватизації: особливості

 

Перш, ніж приступити до процесу приватизації, необхідно зібрати повний пакет документів. Для цього необхідно виконати наступне:

  1. Насамперед необхідно отримати документи з ОСББ або ЖЕКу. На руках треба мати паспорти і свідоцтва про народження всіх дітей до 14 років, які прописані в квартирі. Також потрібно надати копію ордера на квартиру і довідку з попереднього місця проживання про те, що ви ще не використовували право на приватизацію (в тому випадку, якщо ви прописалися в квартирі після 1993 року). У ЖЕКу або ОСББ ви отримаєте бланк Форми №4, його необхідно буде заповнити і вписати всіх, хто прописаний в квартирі, новонароджених і тимчасово відсутніх, оскільки вони теж мають право на нерухомість. Таким чином ви отримаєте техпаспорт на квартиру. Тут же в ОСББ або ЖЕКу потрібно подати заяву на приватизацію, в ньому повинні розписатися всі повнолітні члени сім'ї.

privatizatsiya-kvartiry-v-2019-godu

  1. Далі потрібно звернутися до відділу приватизації, в якому необхідно отримати свідоцтво про право власності на квартиру. Після заповнення заяви на протязі місяця ви отримаєте свідоцтво. Для заповнення заяви необхідно мати при собі такі документи:
  • копії паспортів та свідоцтв про народження власників і прописаних в квартирі;
  • копії ІПН всіх прописаних в квартирі;
  • техпаспорт;
  • форму №1 з ОСББ або ЖЕКу;
  • рішення органу приватизації про передачу квартири у власність;
  • заяву на приватизацію з ЖЕКу або ОСББ.

 

  1. Тепер необхідно звернутися в департамент державної реєстрації. Це остання інстанція, яку необхідно відвідати після закінчення приватизації, тут потрібно буде зареєструвати свідоцтво про право власності. Процес реєстрації займає не більше двох тижнів після подачі заяви.

 

У більшості випадків процес приватизації квартири займає від місяця, однак після отримання свідоцтва про право власності ви можете робити з квартирою все, що захочете, в тому числі вам буде доступний і продаж квартири.