Старовинні особняки Києва

Зміст:

Будинок з химерами

Один з найвідоміших і незвичайних київських особняків є Будинок з химерами. Побудований відомим київським архітектором Владиславом Городецьким. Будівництво почалося в 1901 р. і закінчилося в 1903 р. При будівництві використовувався новий на той момент матеріал - цемент. Стиль будівлі модерн. Прикрашений будинок фігурами казкових і міфічних істот, звідки і пішла назва. Місце для будівництва вибрано було непридатне, але Городецький посперечався з друзями, що зможе там звести будинок і так з'явився знаменитий Будинок з химерами. З 2005 р. це резиденція Президента України. 

Адреса: вул. Банкова, 10

 

Замок барона Гільдебрандта

Замок був побудований в 1902 році. Створений за проектом Миколи Вишневського. Стиль будівлі неоготичний. Це був прибутковий будинок сім'ї барона Ікскюль-Гільдебрандта. У радянський період маєток був націоналізований і перетворений в комуналку, пізніше в багатоквартирний будинок. У 1943 році замок пережив пожежу і пізніше був відновлений. Згодом будинок занепав і був сильно пошкоджений. Сьогодні будинок відреставрований і зараз є офісною будівлею. 

Адреса:  вул. Шовковична, 19

 

Особняк Якова Полякова

Особняк був побудований в 1910 р. Створений будинок архітектором Ф. Троупянським на замовлення Якова Полякова. Виконаний в стилі бароко. Схожість з Маріїнським палацом очевидна і тому особняк в народі називають «Малим Маріїнським палацом». У 1918 році більшовики використовували будинок для масових розстрілів. Пізніше тут розміщувалося відділення «Охматдиту». У 1030-х роках проживав П. Постишев. Згодом в будівлі розміщувалася торгова палата. Сьогодні особняк використовується для урядових цілей, а точніше для прийомів.

Адреса:  вул. Грушевського, 22 

 

Будинок плачучої  удови

Будинок плачучої вдови або як його ще називають «Особняк Аршавського». Побудований в 1908 році. Архітектором будинку був Едуард-Фердинанд Брадтман. Стиль будівлі - модерн. Будинок будувався для полтавського купця Сергія Аршавского. З 1913 року особняк був проданий київському купцеві Апштейну. У 1918 році будинок був націоналізований радянською владою. Сьогодні це офіційна резиденція Президента України.

Адреса:  вул. Лютеранська, 23

 

Особняк Ковалевського

Особняк Ковалевського був побудований в 1913 р. Архітектором будинку став П. Ф. Альошин. Виконаний на замовлення Миколи Ковалевського. Архітектору вдалося на невеликій ділянці землі розмістити прекрасний будинок, який нагадує середньовічний замок з арабськими мотивами, а такох сад з фонтаном, стайню, корівник і гараж. Сім'я Ковалевських проживала в особняку до 1918 р., а після чого був націоналізований радянською владою і згодом розміщувалися різні організації. Сьогодні будинок належить Адміністрації Президента України.

Адреса: вул. П. Орлика, 1/15

 

Вам сподобалось? Ви знаєте що робити :)