Храми Львова, які варто побачити туристу

Зміст: 

Собор Св. Юра 

Найважливіший храм греко-католиків Львова і всієї України був побудований в 1744-1764 роках. Він є яскравим прикладом барокової архітектури з елементами рококо. Довгий час комплекс храму був митрополичою резиденцією, а в 1998 році увійшов до списку ЮНЕСКО. 

Адреса: пл. Святого Юра, 5

 

Бернардинський монастир і костел Св. Андрія 

Монастир монахів-бернардинів спочатку знаходився за стінами історичного Львова. Комплекс монастиря був справжньою фортецею, стіни якої примикали до стін міста. Костел Св. Андрія, нині належить греко-католицькій церкві, побудували в 1600-1630 роках відразу з каменю. Інші будівлі монастиря нині займає історичний архів. 

Адреса: пл. Соборна, 1

 

Домініканський собор у Львові 

Один з найбільш значних соборів Львова був зведений в 1749-1764 роках. Раніше на цьому місці височів готичний костел, але зараз погляд туристів радує представник бароко. На фасаді будівлі висічений девіз ченців-домініканців - «Єдиному Богу - честь і слава!». Під час СРСР будівлю собору займав музей історії релігії, але зараз тут проводяться греко-католицькі служби. 

Адреса: пл. Музейна, 1

 

Латинська катедра 

Єдиний збережений в центрі Львова готичний храм нині є центром римсько-католицької церкви міста. Побудований собор був в 1360-1479 роках, в XVIII столітті реконструйований (тоді в вигляд додали барокових елементів). Всередині будівлі можна побачити оригінальний орган і старовинні вітражі. Латинська катедра - єдина в Україні, яка має статус «малої базиліки». 

Адреса: пл. Кафедральна, 1

 

Вірменський собор 

Один з найстаріших храмів Львова належить до нечисленної і не найбільш популярної в місті церкви - Вірменської. Однойменний собор був зведений в 1356-1363 роках, в його будівництві брали участь майстри з Вірменії. У 1723 році будівля набула барокові риси. 

Адреса: вул. Вірменська, 7/13

 

Церква Св. Ольги та Єлизавети 

За межами історичного центру міста, неподалік від вокзалу, знаходиться найяскравіший пам'ятник неоготики. Найвищу релігійну споруду Львова (85 метрів) побудували в 1903-1911 роках на честь імператриці Сісі. У той час храм носив ім'я Святої Ельжбети. У 1991 році будівлю передали греко-католикам, які дали церкви нову назву - Святих Ольги і Єлизавети. 

Адреса: пл. Кропивницького, 1

 

Єзуїтський костел 

Масивний костел ордену єзуїтів був побудований в стилі раннього бароко в 1610-1630 роках. Ця будівля серед найбільших сакральних споруд у Львові. Храм кілька разів косметично реставрувався, але лише в 2011 році почалося серйозне відновлення застарілої будівлі (в той час воно перейшло до складу греко-католицької церкви). 

Адреса: вул. Театральна, 11

 

Монастир Св. Онуфрія 

Середньовічний монастир розташований трохи осторонь від основних визначних пам'яток міста. Кам'яні будівлі з'явилися тут в 1505 році, при князі Острозькому. Архітектурний стиль будівель комплексу - традиційний український з елементами бароко і ренесансу. 

Адреса: вул. Богдана Хмельницького, 36

 

Вам сподобалось? Ви знаєте що робити :)